Wersja kontrastowa: Alt + Z
Przejdź do treści strony: Alt + X
Przejdź do nawigacji strony: Alt + C
Mapa Witryny: Alt + V
Wyszukiwarka: Alt + B
Według starej legendy początki powstania cechu laborantów związane jest z dwoma studentami medycyny, którzy zbiegli z Pragi i w roku 1700 zjawili się w Karpaczu. Tu znaleźli schronienie u ogrodnika - niejakiego Melchiora Grossmanna. W podzięce za opiekę i pomoc nauczyli go wyrabiania leków z miejscowych ziół.
W oparciu o rosnące na tym terenie rośliny wytwarzano około 200 medykamentów na przeróżne dolegliwości. Do produkcji leków laboranci wykorzystywali 98 rodzajów korzeni, 55 różnego rodzaju jagody i owoce, 43 rodzaje nasion oraz 7 gatunków drewna.
Surowiec do produkcji ziołowych leków pozyskiwano nie tylko z dziko rosnących roślin, ale również z zakładanych w tym celu i uprawianych ogrodów znajdujących się na terenie samej osady w okolicach dzisiejszych ulic Nad Łomnicą i Nadrzeczna.
Najczęściej w ogródkach tutejszych zielarzy można było spotkać kupalnik górski /Arnica montana/, goryczkę trójeściową /Gentiana asclepiadea/ oraz naparstnicę /Digitalis ambigua grandiflora i Digitalis purpurea/.