W Karpaczu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w dniach 13-15 kwietnia odbyły się Ogólnopolskie Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoszy Kucharzy i Barmanów, w których udział wzięło 18 uczniów z dziewięciu szkół z: Bolesławca, Poznania, Karpacza, Biedrzychowic, Wałbrzycha, Wrocławia, Legnicy i z Mysłakowic.
Motywem przewodnim mistrzostw była kuchnia weselna. – Uczniowie przygotowali m.in. zupę węgierską, peklowany udziec wieprzowy, tatary wołowe, roladki mięsne, galaretki wołowe i drobiowe, śledzie w piwie korzennym, medaliony mięsne i ciasto francuskie nadziewane serkami oraz desery w postaci musów czekoladowych i jogurtowych.
Platynowe wyróżnienie zdobyli Nikola Sajda i Damian Sala, złote Agata Bielecka i Wiktor Lech, srebrne Anna Kułak i Agnieszka Leśniewska, brązowe Anna Zarzycka, Krzysztof Oberda i Ewa Lidtke.
Podczas mistrzostw odbyła się również degustacja. Zmagania obserwowali m.in. Starosta Jeleniogórski Anna Konieczyńska, przewodniczący Rady Powiatu Jeleniogórskiego Jerzy Pokój, zastępca Burmistrza Karpacza Joanna Klaga oraz przedsiębiorcy.



Organizatorami byli Starosta Jeleniogórski, Burmistrz Miasta Karpacz oraz Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze.
Relacja Strimeo: http://strimeo.tv/pl/informacja/vii-edycja-ogolnopolskich-mlodziezowych-mistrzostw-karkonoszy-kucharzy
Jelonka: http://www.jelonka.com/news,single,photos,article,57515,p,9#photos