Wersja kontrastowa: Alt + Z
Przejdź do treści strony: Alt + X
Przejdź do nawigacji strony: Alt + C
Mapa Witryny: Alt + V
Wyszukiwarka: Alt + B
Najwyżej położony w Polsce, na wysokości ok. 500 m n.p.m., Kasztan jadalny (Castanea sativa) znajduje się w Karpaczu przy ulicy Konstytucji 3 Maja 8a w dolnej części miejscowości. Drzewo zaowocowało po raz pierwszy od kilkudziesięciu lat. Takie okazy to niezwykła rzadkość, dlatego jest sie czym pochwalić.
Kasztanowiec został objęty ochroną na mocy rozporządzenia Wojewody Jeleniogórskiego nr 18/93 z dnia 3.04.1993 r. Ma okazałą, rozwiniętą koronę, a jego obwód mierzony na wysokości 1,30 m wynosi 315 cm. Drzewa te wytrzymują temperaturę do –30°C, jeśli temperatura spada poniżej tej granicy lub mróz trwa dłuższy czas, to może dojść do uszkodzenia rośliny. Kasztan pochodzi z południa Europy i dorasta do około 30 metrów. Wraz z żołnierzami Imperium Rzymskiego zawędrował on na północ Europy, ponieważ często wykorzystywano wykonane z jego drewna pale, odporne na wilgoć, do podtrzymywania winnej latorośli. W ten sposób dotarł na tereny dzisiejszej Anglii, Niemiec i na Morawy. Kasztan jadalny jest jedną z najstarszych roślin udomowionych przez człowieka. Najprawdopodobniej kasztanowce uprawiano już 12 000 lat temu, nazwa jego pochodzi od antycznego miasta Kastania leżącego na terenie obecnej Turcji. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Sardynii ze zmielonych owoców-kasztanów pieczono chleb, który w średniowieczu stanowił podstawę wyżywienia dla ludności zamieszkującej północne wybrzeża Morza Śródziemnego. W kasztanach czyli owocach-orzechach znajduje się około 17% cukru, około 65 % skrobi, białko, tłuszcz garbniki, witaminy B i K. Znaczenie lecznicze mają także liście zawierające 95 garbników i kora posiadająca do 12 % tych związków. Owoce jak i korowina wykorzystywana jest w lecznictwie oficjalnym i homeopatii. Mają właściwości przeciwzapalne i wykorzystywane są w leczeniu obrzęków, żylaków, puchliny wodnej.