KARKONOSKIE WARSZTATY KULINARNE – I ETAP
Warsztaty przeznaczone są dla kulinarnych miłośników, fanów kuchni francuskiej jak i osób pragnących poznać tą niezwykłą kuchnię. Osoby biorące udział w naszych warsztatach będą mogły nabyte umiejętności i wiedzę wykorzystać w domu na organizowanych spotkaniach, by zaskoczyć swoich gości kulinarnymi umiejętnościami. Uczestnicy sami będą przygotowywać dania na specjalnie przygotowanych stanowiskach pod okiem profesjonalnego prowadzącego - Constant-Michel Labarre, francuskiego mistrza kuchni. Każdy otrzyma certyfikat ukończenia warsztatów oraz przepisy. Wszystkie przygotowane dania będą degustowane przez uczestników podczas warsztatów.
Organizator: Fundacja Academy Bocuse d’Or Poland
Prowadzący: Constant-Michel Labarre
Miejsce: Apartamenty Karkonosz – Karpacz
Ilość uczestników: min. 8 osób – max. 12 osób
Czas trwania: ok. 4h
Koszt: 200 zł
· Gotowanie na wesoło pod okiem francuskiego mistrza kuchni,
· Potrawy z Duchem Gór;
· Będziemy wydobywać z natury to co najlepsze i najsmaczniejsze.
· Odkrywanie nowych technik przygotowywania potraw i ciekawych smaków
· Nabywanie kulinarnych umiejętności;
· Nauka dekorowania potraw na talerzu;
· Degustacja przygotowanych potraw,
· Konkurs na najlepsze danie wieczoru,
· Kącik Smakosza – degustacja karkonoskich produktów,
· Dla każdego coś pysznego.
Podczas warsztatów będziemy wydobywać z natury to co najlepsze i najsmaczniejsze.
Organizator gwarantuje dostarczenie wszystkich produktów potrzebnych do przygotowania potraw.
Każdy z uczestników będzie mógł zapoznać się z produktami regionalnymi Karkonoszy w specjalnie przygotowanym przez nas Kąciku Smakosza.
Dodatkowo na uczestników będzie czekać pyszna kawa.
KALENDARIUM WARSZTATÓW I Edycji:
10 listopada 2012 Sobota, g. 15.00 PIJANE OWOCE MORZA
17 listopada 2012 Sobota g. 15.00 PATATY - ZIEMNIAKI NA WESOŁO
01 grudnia 2012 Sobota, g. 15.00 KURCZAK, CO Z CIEBIE WYROŚNIE
08 grudnia 2012 Sobota, g. 15.00 RYBY MORSKIE k.SŁODKOWODNE
12 stycznia 2013 Sobota, g. 15.00 POLOWANIE NA DZICZYZNĘ
26 stycznia 2013 Sobota, g. 15.00 COŚ SMACZNEGO OD CZESKICH SĄSIAD
02 marca 2013 Sobota, g. 15.00 ODROBINA PROWANSJI W KARKONOSZACH
16 marca 2013, Sobota, g. 15.00 ODKRYWAMY DUCHA GÓR W POTRAWACH
Kilka słów o prowadzącym warsztaty:
Constant-Michel Labarre – francuski mistrz kuchni, juror na międzynarodowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or, juror na wielu konkursach gastronomicznych. organizator konkursu kulinarnego Bocuse d’Or – Team Poland, swoje doświadczenie zdobywał u renomowanych francuskich mistrzów kuchni, wieloletni doradca gastronomiczny i szkoleniowiec. Organizator profesjonalnych szkoleń, które miejsce mają w najbardziej prestiżowej szkole kulinarnej we Francji – Institut Paul Bocuse. Organizator imprez okolicznościowych i kursów savoir-vivre.