Wersja kontrastowa: Alt + Z

Przejdź do treści strony: Alt + X

Przejdź do nawigacji strony: Alt + C

Mapa Witryny: Alt + V

Wyszukiwarka: Alt + B

powrót
drukuj     rozmiar tekstu - +
15 Mar 2013

,,Kulinarna Wiosna” w ZSLiMS w Karpaczu

Aż dwa konkursy gastronomiczne odbędą się w ZSLiMS w Karpaczu jeszcze tej wiosny. 22 marca br. odbędzie się regionalny etap konkursu gastronomicznego „Smaki Dolnego Śląska i Dolnej Sakso


Aż dwa konkursy gastronomiczne odbędą się w ZSLiMS w Karpaczu jeszcze tej wiosny. 22 marca br. odbędzie się regionalny etap konkursu gastronomicznego „Smaki Dolnego Śląska i Dolnej Saksonii”. Organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Konkurs organizowany jest z okazji 20 lecia partnerstwa Dolnego Śląska i Dolnej Saksonii.
W konkursie weźmie udział 12 zespołów ze szkół gastronomicznych województwa dolnośląskiego, w tym reprezentacja Technikum w Karpaczu w składzie: Izabela Bratek, Andrzej Fudała, Jędrzej Borotko.Konkurs wyłoni 3 zespoły, które wezmą udział w konkursie finałowym z udziałem 3 drużyn z Dolnej Saksonii.

Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród tego samego dnia w auli szkoły o godz.17.00.
W dniach 22-23 kwietnia br. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbędzie się kolejna edycja ,,Młodzieżowych Mistrzostw Kucharzy Karkonoszy” organizowanych przez Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze oraz Urząd Miejski w Karpaczu. Poprzednia edycja również odbyła się w naszej szkole, a drużyna z Karpacza zajęła 4 miejsce na 11 drużyn.
Umiejętności i wiedza nabyte podczas konkursów znacznie podnoszą kwalifikacje uczącej się w naszej szkole młodzieży. Najlepsi uczniowie nie mają problemów ze znalezieniem pracy w czasie sezonu turystycznego. Mimo, że szkoła kształci kucharzy dopiero od 2010 r. według pracodawców wykazują się oni dużą kreatywnością i stosują w swojej pracy nowe rozwiązania stosowane w branży gastronomicznej.