Wersja kontrastowa: Alt + Z

Przejdź do treści strony: Alt + X

Przejdź do nawigacji strony: Alt + C

Mapa Witryny: Alt + V

Wyszukiwarka: Alt + B

powrót
drukuj     rozmiar tekstu - +
8 Kwi 2014

Potrawy Wielkanocne podczas Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoszy Kucharzy i Barmanów

W dniach 31.03.2014 – 02.04.2014 odbywały się w Karpaczu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoszy Kucharzy i Barmanów. Była to już VI edycja t


W dniach 31.03.2014 – 02.04.2014 odbywały się w Karpaczu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoszy Kucharzy i Barmanów.
Była to już VI edycja tego konkursu.  Głównym organizatorem i pomysłodawcą jest Pan Marek Szopiński – Prezes Zrzeszenia Handlu i Usług w Jeleniej Górze. Współorganizatorami była Gmina Karpacz, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych oraz Powiat Jeleniogórski. Sponsorem była Spółka Tauron Ekoenergia oraz KARR Jelenia Góra.

W pierwszych dwóch dniach mistrzostw odbywały się warsztaty nt. potraw Wielkanocnych.
Od początku wszyscy uczniowie (ze szkół w Karpaczu, Biedrzychowicach, Poznaniu, Szklarskiej Porębie, Bolesławcu, Wolsztynie, Mysłakowicach oraz dwie szkoły z Jeleniej Góry) byli podzieleni na trzy ekipy. Każda ekipa miała swojego trenera, a byli to: Pan Dariusz Wyborski - Szef Kuchni Hotelu Mercure w Jeleniej Górze, Pan Piotr Motała – Szef Kuchni Pałacu Staniszów oraz Pan Adrian Zalewski – Szef Kuchni Dworu Liczyrzepy.
Zadaniem każdej ekipy było przygotowanie Wielkanocnego stołu bankietowego. Wśród potraw znalazły się m.in. Tort Wielkanocny, Indyk, Pasztet w cieście angielskim, Jaja w różnych postaciach, galarety drobiowe, wieprzowe, z ryb i owoców morza, barszcz biały, mazurek, sernik, kulebiak, galaretki owocowe i inne.
O dekoracje stołów wielkanocnych musieli zadbać sami uczniowie.
 
Jury składające się z 6 osób pod przewodnictwem Pana Piotra Lipskiego – Szefa Kuchni Dworu Liczyrzepy przyznało następujące miejsca:
 
I miejsce 153 pkt
Trener: Dariusz Wyborski
1.      Zespół Szkół Zawodowych w Wolsztynie
- Sebastian Rozynek
- Hubert Wielgosz
 
2.      Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu
- Roksana Bąk
- Barbara Zarzycka
 
3.      Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Mysłakowicach
-Daniel Klimecki
-Denis Bagiński
 
II Miejsce: Trener: Piotr Motała 152 pkt
1.      Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach
- Aleksandra Krause
-Michał Trzaśkowski
 
2.      Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
- Szymon Józefiak
- Daria Matysiak
 
3.      Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze
- Maciej Dobrasz
-Maciej Sowiński
 
III Miejsce: Trener: Adrian Zalewski 139 pkt
1.      Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu
- Justyna Rudko
- Alicja Stępień
 
2.      Zespół Szkół Przyrodniczo-Żywieniowych w Jeleniej Górze
-Anna Gudyś
- Paweł Orzelski
 
3.      Zespół Placówek Resocjalizacyjno-Wychowawczych w Szklarskiej Porębie
- Sławomir Bednarski
- Krzysztof Janiszewski


PM / 07.04.2014/

Potrawy Wielkanocne podczas Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoszy Kucharzy i Barmanów