Wersja kontrastowa: Alt + Z
Przejdź do treści strony: Alt + X
Przejdź do nawigacji strony: Alt + C
Mapa Witryny: Alt + V
Wyszukiwarka: Alt + B
Miniony weekend w Karpaczu wypełniony był wspaniałymi imprezami. Maraton rozpoczęła odbywająca się na deptaku akacja „Dzieciaki do rakiet”, w której wzięło udział ok. 200 dzieci. Pod czujnym okiem specjalistów poznawały one tajniki tenisa ziemnego i stawiały pierwsze kroki na korcie. Gościem specjalnym była ambasadorka akcji - tenisistka Urszula Radwańska.
Po południu, na stoku Winterpol odbył się I Festiwal Dobra, organizowany przez Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska i Urząd Miejski w Karpaczu. Na odwiedzających czekały strefy: dobrego smaku, dobrej aktywności, dobrego słowa i dobrej muzyki. Gośćmi festiwalu byli m.in. Jose Torres & Havana Dreams oraz Katarzyna Gubała, blogerka i propagatorka zdrowego żywienia. Na pamiątkę każdy z gości mógł kupić wyhodowane na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu sadzonki rosiczki będące symbolem pracy Hospicjum „Formuła Dobra” na rzecz jego podopiecznych i ich rodzin.
Dzień zamknęła impreza integracyjna pn. „Jany – Noc Świętojańska”. W programie znalazły się m.in. gry i zabawy dla dzieci, plecenie wianków, występ zespołu Złota Aura oraz grill z kiełbaskami.
Niedzielne popołudnie stało pod znakiem doskonałego smaku. Tego dnia, po raz szósty odbył się Festiwal Smaków Liczyrzepy. Najlepsi kucharze wzięli się za wielkie, wspólne gotowanie regionalnych potraw, opartych na produktach z Listy Kulinarnego Dziedzictwa Dolnego Śląska. Szefowie kuchni, restauratorzy oraz Koła Gospodyń Wiejskich zmierzyli się w trzech konkurencjach: Pojedynku Mistrzów, na Najlepszą Kuchnię Liczyrzepy i na Danie Liczyrzepy. Festiwalowi po raz trzeci towarzyszył Jarmark Ducha Gór, na którym prezentowano lokalne wyroby i rękodzieło.
W konkursie na Najlepszą Kuchnię Liczyrzepy na podium stanęły dwie restauracje z Karpacza: „Szyszka Smaku” (I miejsce) i „Smaki Karkonoszy” (III miejsce). W pojedynku mistrzów karpaccy szefowie kuchni również nie mieli sobie równych. Zwyciężył Karol Pitner z Hotelu Artus, III miejsce zajął Martin Harcuba z Hotelu Konradówka, IV Daniel Mazurak z Hotelu Greno. Zwycięzcom gratulujemy, a wszystkich zapraszamy do smakowania karkonoskiej kuchni! :)
PR /02.07.2018/