Wersja kontrastowa: Alt + Z
Przejdź do treści strony: Alt + X
Przejdź do nawigacji strony: Alt + C
Mapa Witryny: Alt + V
Wyszukiwarka: Alt + B
Uspokajamy – była to pompa strażacka i eksplozja smaku oczywiście :)
W sobotę 1 lipca pod Śnieżkę zjechało kilkadziesiąt jednostek Straży Pożarnej z Dolnego Śląska oraz zaprzyjaźnionych miejscowości w Czechach (Mała Upa, Lanov) i Niemczech (Reichenbach). Piknik Strażacki rozpoczęła parada i prezentacja wozów strażackich, wśród których znalazły się zarówno sprzęty bardzo nowoczesne jak i historyczne perełki – sikawka konna z 1898 r. i samochód strażacki z 1947 r. wyprodukowany w USA. Strażacy przygotowali dla uczestników liczne pokazy ratownictwa medycznego, prezentacje specjalistycznego sprzętu i umundurowania oraz konkursy z nagrodami. Najwięcej emocji wśród dzieci i dorosłych wzbudzały zabawy z użyciem sprzętu hydraulicznego, np. przenoszenie jajka oraz możliwość wzniesienia się na wysięgniku strażackim na wysokość blisko 42 m.
Zapowiadany przez Karola Okrasę Festiwal Smaków Liczyrzepy był prawdziwą kulinarną ucztą w Karkonoszach. Już po raz piąty, najlepsi kucharze wzięli się za wielkie, wspólne gotowanie regionalnych potraw, opartych na produktach z Listy Kulinarnego Dziedzictwa Dolnego Śląska. Szefowie kuchni, restauratorzy oraz Koła Gospodyń Wiejskich zmierzyli się w trzech konkursach: Pojedynku Mistrzów, na Najlepszą Kuchnię Liczyrzepy i na Danie Liczyrzepy. Festiwalowi po raz drugi towarzyszył Jarmark Ducha Gór, na którym prezentowano lokalne wyroby i rękodzieło.
W konkursie na Najlepszą Kuchnię Liczyrzepy zwyciężyły trzy restauracje z Karpacza –Pierogowo (I miejsce), Szyszka Smaku (II miejsce) i Smaki Karkonoszy (III miejsce). Gratulujemy!
PR /03.07.2017/